Impas privind finantarea Fondului de Solidaritate al UE

Data publicarii: 17-03-2011 | Finante-Banci



Alocarea banilor din Fondul European pentru Solidaritate pentru sase state din Europa Centrala si de Est care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din 2010 a fost amanata, din cauza dezacordului dintre Comisia PE pentru bugete si Consiliul de ministri privind modul de finantare a ajutorului.

Membrii Comisiei pentru bugete au criticat Consiliul pentru respectarea riguroasa a limitei maxime de 2,91% in ceea ce priveste cresterea finantarii, rezultatul unor aprige negocieri pentru bugetul 2011, in loc sa gaseasca o solutie durabila pentru evenimentele neprevazute.

Majoritatea membrilor Comisiei pentru bugete dezaproba modul in care Consiliul propune finantarea  ajutorului pentru tarile care au suferit de pe urma inundatiilor, prin crearea unei "rezerve negative". Pentru aceasta se prevad maximum 200 de milioane de euro pe an, ceea ce inseamna ca va fi aproape epuizata dupa decizia actuala de mobilizare a 182,4 milioane de euro pentru Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Ceha si Croatia.

PreSedintele Comisiei pentru bugete, Alain Lamassoure (PPE, FR), a declarat: "Recurgerea la aceasta abordare invechita  [a "rezervei negative"] nu este o solutie". El a facut referire la declaratia semnata de statele membre in cadrul ciclului bugetar de anul trecut, care precizeaza ca UE iSi va respecta obligatiile sale financiare. "Trebuie sa gasim un acord pentru a face fata evenimentelor neprevazute", a insistat deputatul european.

Criticand refuzul Consiliului de a aproba noi sume, Derek Vaughan (S&D, UK), a acuzat in mod direct Marea Britanie: "Marea Britanie este cea care blocheaza, deoarece primul ministru a promis pastrarea limitei de 2,91% in ceea ce priveste cresterea finantarilor. Se va intampla asa de fiecare data de acum inainte ?" Salvador Garriga (PPE, ES) Si Helga Trupel (grupul Verzilor/ALE, DE) au sustinut de asemenea ca Consiliul ar trebui sa respecte declaratia pe care a semnat-o. Deputatul Salvador Garriga a declarat: "nu ma pot gandi acum la altceva mai urgent".

Laszlo Surjan (PPE, HU) a fost de acord ca "noi sume" ar trebui aprobate prin rectificarea bugetului, dar a spus ca ar prefera sa se respecte propunerea actuala pentru "a demonstra solidaritate si pentru a evita dificultati in plus pentru oamenii care au asteptat deja un an pentru a primi un ajutor financiar".

Deputatii spera ca in cadrul reuniunii cu Presedintia maghiara a Consiliului si cu Comisia (trilog) din 30 martie se va gasi o solutie la acest impas, asa incat sprijinul financiar sa poata fi acordat cat mai curand si sa poata fi implementata o abordare structurala pentru evenimentele neprevazute. Presedintele Lamassoure a declarat ca este curios sa vada cum interpreteaza statele membre insele declaratia de anul trecut.

Reprezentantul Presedintiei maghiare a solicitat o actiune urgenta, declarand ca spera sa se ajunga la "o solutie tehnica pentru aceasta problema politica." 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: