Creditele noi in euro s-au ieftinit in ianuarie

Data publicarii: 17-03-2011 | Finante-Banci



Refinantarea imprumuturilor vechi prin contractarea unor credite de nevoi personale a redus costul efectiv al finantarilor noi accesate de populatie la inceputul acestui an.

Costul efectiv al creditelor de consum a scazut considerabil in prima luna a acestui an, cu aproape doua puncte procentuale Si a ajuns la un nou minim istoric inregistrat pe piata autohtona.

Mai precis, DAE (dobanda anuala efectiva) medie la aceste imprumuturi a fost de 6,55% in ianuarie, comparativ cu 8,43% in decembrie 2010, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Costul efectiv al creditelor ipotecare in euro a scazut cu 0,25 puncte, pana la 5,89%.

In schimb, creditele de consum in lei acordate in ianuarie au fost ceva mai scumpe decat in luna anterioara - DAE a crescut cu 0,10 puncte, pana la 10,89%.

Creditele garantate au tras in jos pretul

Ieftinirea imprumuturilor in euro este explicata de bancheri prin impactul semnificativ al creditelor de nevoi personale cu garantii imobiliare, contractate de cele mai multe ori pentru refinantarea datoriilor vechi.

"Creditele de consum, aSa cum sunt raportate catre banca centrala, includ Si creditele de nevoi personale cu ipoteca. Pe acest segment cu siguranta s-au inregistrat scaderi (n.r. - ale DAE medii)pentru ca bancile au fost interesate de refinantari, iar creditul de nevoi personale cu ipoteca este unul din instrumentele de refinantare"

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: