Ion Ariton participa la Forumul de afaceri romano-polonez de la Varsovia

Data publicarii: 18-03-2011 | Diverse



Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, se afla in perioada 17-18 martie intr-o vizita oficiala in Polonia, la invitatia vicepremierului Waldemar Pawlak, care detine si portofoliul Economiei in Guvernul polonez.

Cei doi demnitari au participat la deschiderea oficiala a Forumului de afaceri romano-polonez, organizat la Varsovia de Ministerul Economiei din Polonia, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si de Ambasada Romaniei de la Varsovia. 

In alocutiunea rostita la deschiderea forumului, ministrul Ion Ariton le-a multumit zecilor de companii romanesti si poloneze pentru prezenta la forum si si-a exprimat convingerea ca, in urma discutiilor purtate, oamenii de afaceri romani si polonezi vor identifica oportunitati de investitii si colaborare intre cele doua tari.

Totodata, Ion Ariton a facut o succinta prezentare a economiei romanesti, a masurilor intreprinse de Guvernul Romaniei in ultima perioada pentru imbunatatirea mediului de afaceri, precum si a domeniilor in care oamenii de afaceri polonezi ar putea investi in Romania: energie, industria aeronautica, minerit, industria auto, dezvoltarea infrastructurii, agricultura, turism, IT, industria farmaceutica sau industria chimica.

 "In prezent, economia romaneasca este stabilizata si pregatita pentru un nou ciclu de crestere economica sustenabila, pe termen lung, precum si pentru investitii profitabile solide. In acest an estimam o crestere economica de 1,5 - 2 %, iar pentru anul 2012 un minim de 4 - 4,5%",  a declarat ministrul Ariton la deschiderea forumului de afaceri romano-polonez.

In plus, acesta le-a vorbit investitorilor si despre vanzarea pe bursa a unor importante pachete de actiuni la cele mai mari companii romanesti din domeniul energiei, precum si despre continuarea procesului de privatizare din industria romaneasca.

La intalnirea bilaterala avuta cu vicepremierul polonez Waldemar Pawlak, ministrul Ion Ariton a reiterat dorinta Romaniei de a dezvolta relatiile dintre cele doua tari. Vicepremierul polonez a reafirmat, la randul sau, sprijinul guvernului Poloniei pentru accederea cat mai rapida a Romaniei in spatiul Schengen. Partea poloneza si-a exprimat, de asemenea, interesul in a colabora cu partea romana pentru construirea unei centrale nucleare in Polonia, dar si pentru cooperare in domeniul minier. 

La initiativa Romaniei, cele doua Guverne vor organiza, in a doua parte a acestui an, la Bucuresti, un seminar pe tema accesarii fondurilor europene. La acest seminar, specialisti polonezi si romani vor discuta despre modalitatea de accesare a fondurilor europene din cele doua tari si despre solutiile pe care partea poloneza le-a aplicat astfel incat, la ora actuala, a reusit sa atraga peste 90% din fondurile puse la dispozitia sa de Uniunea Europeana. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: