Avertisment OCDE: Varsta de pensionare va creste

Data publicarii: 18-03-2011 | HR/Cariere



Potrivit raportului, reformele recente vor fi in continuare insuficiente pentru a acoperi cresterea costurilor cu pensiile in viitor

Reformele recente vor fi in continuare insuficiente pentru a acoperi cresterea costurilor cu pensiile in viitor, in ciuda cresterii varstei de pensionare in jumatate din tarile OCDE, potrivit unui raport al Organizatiei. O analiza a pensiilor pe 2011 arata ca, pana in 2050, varsta medie de pensionare din tarile membre ale OCDE va ajunge la 65 de ani pentru ambele sexe. Aceasta reprezinta o crestere de aproximativ 1,5 ani pentru barbati si 2,5 ani pentru femei. Dar speranta de viata este in crestere chiar mai rapida, depasind cresterea varstei de pensionare cu aproximativ 2 ani pentru barbati si 1,5 ani pentru femei. Aceasta inseamna ca in toate cele 5 tari OCDE timpul petrecut la pensionare va continua sa creasca.

Potrivit raportului, reformele recente sunt la un pas in directia cea buna de a tine in frau cheltuielile cu pensiile publice in crestere ca urmare a imbatranirii populatiei. ''Numarul populatiei in varsta activa in OCDE va atinge punctul maxim in jurul anului 2015 si va avea un declin de peste 10% in 2050. Insa guvernele ar trebui sa ia in considerare impactul reducerilor beneficiilor asupra celor mai vulnerabili. Reformele pensiilor din tarile membre ale OCDE la inceputul anilor '90 au redus beneficiile viitoare, in medie, cu 20 de procente. In Germania, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, de exemplu, lucratorii cu salarii mici vor  primi pensii in valoare de aproximativ doar de jumatate din veniturile lor anterioare'', potrivit raportului.

"Reformele suplimentare sunt necesare, care sunt atat fiscal cat si de responsabilitate sociala. Nu putem risca o revenire a saraciei printre persoanele in varsta in viitor. Acest risc este accentuat prin cresterea inegala a veniturilor in multe tari, care se va concretiza intr-o mai mare inegalitate la pensionare", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria.

60% din venituri reprezinta pensiile de stat

Pensiile de stat sunt fundamentale pentru veniturile persoanelor in varsta de astazi, reprezentand in medie 60%. Restul de 40% este alcatuit aproape in mod egal din veniturile de la locul de munca si din pensii private, cat si din alte economii. Dupa cum beneficiile publice sunt reduse prin intermediul reformelor, aceste alte doua surse vor trebui sa completeze golul. "Varstele mai mari de pensionare sunt doar o parte din raspuns. Tarile trebuie sa faca mai mult pentru combaterea discriminarii, pentru a oferi oportunitati de formare profesionala pentru lucratorii in varsta si pentru a imbunatati conditiile lor de munca. Acest lucru ar ajuta angajatorii sa se adapteze la o forta de munca mai imbatranita", este de parere Gurria.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: