Bancile straine, libere sa aduca sau sa scoata bani din piata

Data publicarii: 18-03-2011 | Finante-Banci



Cele 9 banci straine mari care controleaza 70% din piata locala - Erste Group, Societe Generale, Raiffeisen Group, UniCredit Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus - nu mai sunt obligate sa mentina un anumit nivel al expunerilor pe piata locala, odata ce expira acordul convenit la Viena in urma cu doi ani in paralel cu acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Acesta a fost rezultatul discutiilor care au avut loc miercuri la Bruxelles intre reprezentantii celor noua si cei ai FMI, Comisiei Europene, BNR si Ministerului Finan-telor, potrivit unor surse bancare.

Initial, bancile se angajasera sa mentina expunerile la nivelul din martie 2009, in schimbul unor oportunitati de plasament oferite de stat, si sa aduca fonduri suplimentare astfel incat solvabilitatea filialelor locale sa nu scada sub pragul de 10%. Ceea ce au si facut in cea mai mare masura. Insa acum ca presiunea crizei s-a diluat, grupurile straine au vrut sa scape de constrangerea legata de un anumit nivel al expunerilor, chiar si flexibil, dar si de obligatia privind solvabilitatea minima de 10%, reusind sa-si impuna punctul de vedere.

Continuarea pe Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: