A izbucnit razboiul in Libia

Data publicarii: 21-03-2011 | Actualitate


Liderii mondiali aliati au anuntat sambata inceperea operatiunilor militare impotriva fortelor loiale liderului libian Muammar Gaddafi, informeaza Associated Press.

Franta, Marea Britanie si Canada participa la primul val de atacuri, SUA ar putea interveni mai tarziu, iar in valul al treilea ar putea intra tarile arabe.

La incheierea summitului de urgenta de la Paris, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta a lansat deja actiuni militare impotriva Libiei. 'Hotararea noastra este totala', a spus Sarkozy.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca puterile lumii au decis sa puna capat violentelor din Libia, dar a confirmat faptul ca Germania nu va lua parte la nicio actiune militara, relateaza Reuters.

 
Germania a facut front comun cu Rusia, China, India si Brazilia si nu a votat joi rezolutia ONU cu privire la Libia.
 
Angela Merkel s-a oferit sa trimita avioane de recunoastere AWACS in Afganistan pentru a inlocui trupele americane aflate aici, care ar putea desfasura astfel aceeasi operatiune in Libia.

Liderii lumii s-au intalnit sambata la Paris intr-un summit consacrat situatiei din Libia dupa ce ONU a adoptat rezolutia 1973 care autorizeaza recurgerea la forta impotriva statului arab.


Avioane franceze de recunoastere, de tip Rafale, survoleaza teritoriul libian, au informat sambata surse militare franceze, citate agentiile internationale de presa.
 
Potrivit France Presse, avioanele au decolat imediat dupa pranz de la baza de la Saint-Dizier, in estul Frantei, unde sunt stationate in mod obisnuit. Potrivit aceleiasi surse, aceste 'misiuni de recunoastere' ar urma sa dureze intreaga dupa-amiaza de sambata, iar avioanele nu au intampinat nicio dificultate in timpul celor cateva ore de survol deasupra teritoriului libian.
 
Aparatele Rafale sunt folosite in misiuni de atac aerian, de recunoastere si de aparare aeriana.

Postul de televiziune Al Arabiya a transmis sambata ca avioane italiene au inceput sambata misiuni de supraveghere deasupra Libiei, dupa cele fraceze, informeaza Reuters.
 

 

citeste integral: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: