Cat mai valoreaza brandurile romanesti dupa criza

Data publicarii: 21-03-2011 | Afaceri



In ciuda turbulentelor economice, marcile autohtone ai caror proprietari au stiut cum si cand sa actioneze sunt mai pretioase azi decat inainte de recesiune.

Un studiu realizat de Brandient si D&D Research in 2006 estima valoarea celor mai importante branduri romanesti: Dacia - 387 de milioane de euro, BCR - 355 de milioane, BRD - 208 milioane, Petrom - 86 de milioane, Sensiblu - 82 de milioane Si Rompetrol - 72 de milioane de euro. Alte evaluari ale marcilor datand dinainte de criza (realizate pe cont propriu sau de catre experti externi) aratau cam aSa: 38 de milioane de euro pentru Loteria Romana Si "7-10 milioane de euro" pentru brandul Irina Schrotter.

Cum arata aceste sume cativa ani mai tarziu, dupa toate cele intamplate in economia mondiala? "Daca ar fi sa facem o medie, valoarea brandurilor romaneSti probabil ca a stagnat sau a scazut, odata cu economia", considera Ștefan Liute, director de strategie al Grapefruit.- El crede, totuSi, ca exista branduri romaneSti care au devenit mai puternice in timpul recesiunii. "Asta pentru ca au ales sa nu taie bugetele de marketing, ci sa profite de tacerea celorlalte marci pentru a deveni mai vocale (vezi ciocolata Rom ori pufuletii Gusto, care au investit in campanii de advertising, sau branduri precum Labormed, care au investit in rebranding)", spune acesta. 

 

citeste mai mult: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: