Polita facultativa a casei ar putea fi detronata de cea obligatorie

Data publicarii: 21-03-2011 | Finante-Banci


Un proiect de act normativ propune ca asigurarile obligatorii pentru case sa fie impuse si proprietarilor care au o polita facultativa, mult mai acoperitoare.

Asigurarile obligatorii pentru locuinte vor fi impuse si proprietarilor cu polite facultative care acopera riscuri catastrofice, daca parlamentarii vor aproba un proiect de act normativ care contine o astfel de prevedere. Forma initiala a legii impunea politele obligatorii Si pentru aceSti proprietari, insa ulterior a fost modificata.

Politele obligatorii acopera pagubele provocate de trei riscuri catastrofice - cutremur, inundatii Si alunecari de teren, in limita a cel mult 20.000 de euro. Aceasta este despagubirea maxima care poate fi platita la politele de 20 de euro - cele pentru locuinte cu structuri de rezistenta sau ridicate din materiale tratate termic. Casele din chirpici pot fi asigurate pentru suma de 10.000 de euro, pretul politelor fiind de 10 euro. In schimb, asigurarile facultative pot acoperi o paleta larga de riscuri, de la incendiu pana la raspunderea civila fata de terti.

Reasigurarea acopera 200 mil. euro

Polita de reasigurare cumparata de compania care emite politele - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - acopera in prezent despagubiri de pana la 200 de milioane de euro. In fapt, acoperirea este mai mare decat cea de care are nevoie PAID pentru cele aproximativ 462.000 de polite obligatorii pe care le-a emis din vara Si pana acum. Nu orice despagubire platita de PAID va fi decontata de catre cei 40 de asiguratori de la care a fost cumparata reasigurarea. 

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: