Japonia crede ca interventia G7 privind yenul aduce stabilitate pe piata

Data publicarii: 22-03-2011 | International

Ministrul japonez de Finante, Yoshihiko Noda, a afirmat marti ca interventia pe piata valutara a membrilor G7 pentru franarea aprecierii yenului a contribuit la stabilitatea pietelor, informeaza agentia Kyodo, citata de EFE.

Vinerea trecuta, Japonia si partenerii sai din G7 au decis o operatiune comuna de vanzare de yeni pentru a deprecia moneda nipona in raport cu dolarul si a impulsiona astfel recuperarea tarii asiatice dupa devastatorul cutremur, urmat de tsunami, din data de 11 martie. 

'Urmarim indeaproape pietele valutare si cooperam strans', a dat asigurari Noda, referindu-se la decizia luata saptamana trecuta de ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din Japonia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franta, Canada, Germania si Italia. 

Noda nu a vrut sa dea detalii legate de aceasta operatiune comuna pentru franarea aprecierii yenului, dar surse din piata considera ca este vorba despre vanzarea a 2.000 miliarde yeni (17,342 miliarde euro), potrivit Kyodo. 

Joia trecuta, yenul a ajuns la cel mai ridicat nivel in raport cu dolarul american de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, moneda americana fiind cotata la New York la 76,25 yeni. 

Aprecierea record a monedei nipone a fost determinata, conform guvernului japonez, de speculatiile legate de cutremurul din 11 martie, care va presupune alocarea unor mari sume de bani pentru reconstructie. 

Marti, dolarul american era cotat la 81 yeni, in timp ce imbunatatirea situatiei instabile de la centrala nucleara din Fukushima Daiichi a facut ca indicele Nikkei al Bursei din Tokio sa avanseze cu peste trei procente, la mijlocul sesiunii de tranzactionare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: