Guvernul scoate bani din Fondul de Rezerva pentru plata datoriilor

Data publicarii: 23-03-2011 | Economie


Guvernul va scoate, si in acest an, bani din fondul de rezerva ca sa plateasca arierate. O derogare de la legea finantelor publice a fost aprobata in acest scop.


Desi fondul de rezerva ar trebui folosit doar pentru cheltuieli urgente sau neprevazute, autoritatile au ocolit, in fiecare an, legea finantelor si au cheltuit discretionar sume substantiale din buget. Mecanismul este simplu: fondul de rezerva este un cont care se alimenteaza continuu cu banii de la buget pe care institutiile nu reusesc sa-i cheltuiasca.

Odata intrati, acestia sunt la indemana guvernului. De exemplu, pentru 2011, fondul de rezerva a primit 207 milioane de lei. Sume similare au fost prevazute si in anii trecuti, numai ca executivul a cheltuit de zeci de ori mai mult. Decizia a fost criticata de Consiliul Fiscal care a cerut criterii clare de repartizare a fondului si evitarea alocarilor discretionare. Impartirea aleatorie a banilor a fost criticata de politicieni si observatorii independenti, care spun ca se cumpara astfel voturi si sprijin politic din partea primarilor, consilierilor judeteni sau a ministrilor.

 

citeste integral: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: