Bancile vor dobanzi si avansuri mai mari la Prima Casa

Data publicarii: 23-03-2011 | Finante-Banci



Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.

"Trebuie ca in urmatoarea saptamana sa se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat in cazul reducerii la jumatate a garantiei statului si cum va fi inregistrata ipoteca, precum si avansul minim acceptat, pentru ca banca centrala a aprobat norme de prudentialitate pentru fiecare banca in parte. BNR a facut oricum derogare de la norme in programul Prima Casa, dar creditul era acoperit 100% de garantia statului. Acum s-ar putea sa nu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Bancile au ridicat problema modului de tratare a garantiei ipotecare constituite de clienti, care va fi scriptic impartita intre institutiile de credit si stat, dar executarea va functiona, cel mai probabil, pe principiul creantei bugetare, intrucat procedurile sunt mult mai rapide. In cazul bancilor, executarea unor garantii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani.

Un alt aspect tehnic care va trebui negociat priveste comisioanele deja achitate de catre banci la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru garantii reprezentand 100% din valoarea creditelor acordate in cadrul programului. In opinia bancherilor, pentru noile credite ce vor fi acordate pe baza diminuarii garantiei deja contractate ar urma sa se plateasca doar un comision modic, care sa acopere costurile de procesare a documentelor. 

 

sursa: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: