Analistii vad mai bine economia

Data publicarii: 24-03-2011 | Economie


Analistii economici ai bancilor incep sa vada economia cu ochi mai buni si anticipeaza ca agentiile de rating vor imbunatati calificativele, ceea ce se traduce in reintrarea Romaniei in categoria "investment grade".
Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, de obicei unul dintre cei mai pesimisti analisti, se asteapta "sa vedem cel putin o imbunatatire a perspectivei ratingului Romaniei de la «stabil» la «pozitiv»".
Dar principala conditie este ca politica fiscala sa fie calibrata astfel incat sa se atinga tinta de deficit bugetar.

Barclays Capital, una dintre cele mai puternice banci de investitii din lume in acest moment, si-a majorat prognoza de crestere economica a Romaniei de la 0,4% la 1%. "Au inceput sa apara semne economice pozitive", se mentioneaza in raportul trimestrial al bancii privind pietele emergente.

Tot Guvernul, plus bancherii plus comunitatea de business asteapta sa vada care vor fi rezultatele economice din primul trimestru. Daca economia va avea un plus fata de trimestrul patru 2010, asta inseamna ca Romania a iesit tehnic din recesiune.

Exporturile au crescut peste asteptari, in ianuarie ajungand sa depaseasca importurile, ceea ce s-a intamplat foarte rar in ultimii 20 de ani.

Industria si-a continuat cresterea, au aparut usoare semne pozitive in constructii, dar problema principala ramane consumul.

 

sursa: zf.ro