Unul din doi romani cheltuieste mai putin

Data publicarii: 25-03-2011 | Economie


Trei sferturi dintre romani s-au declarat stresati anul trecut de datoriile pe care le au la banci, iar mai mult de jumatate au recunoscut ca sunt ne-voiti sa cumpere mai putine produ-se si sa le aleaga pe cele mai ieftine. Oamenii nu se mai gandesc sa achi-zi-tioneze case sau terenuri, ci sunt multumiti daca reusesc sa-si renoveze locuinta sau sa-si schimbe mobila.

Doua sondaje diferite arata cat de mult le-a scazut romanilor nivelul de trai din cauza crizei financiare care i-a lovit in ultimii doi ani. Un studiu efectuat in perioada 2-11 fe-bruarie 2011 de compania Mednet Marketing Research Center arata ca efectele crizei sunt in continuare mult prea prezente in vietile romanilor. Astfel, 53,2% dintre persoanele cuprinse in esantion au declarat ca sunt afectate de criza, din care in foarte mare masura 29,8% si in mare ma-su-ra 23,4%. Principalele efecte negative ale crizei se vad in modificarea comportamentului de consum al romanilor. Pe de o parte, oamenii au fost nevoiti sa cumpere produse in cantitati mai mici si, pe de alta parte, sa cumpere produse mai ieftine.

Astfel, 62,3 % dintre respondenti si-au redus consumul cantitativ (54% au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica, in timp ce 8,3% au cumparat produse mai ieftine si in cantitate mai mica) aceasta fiind in prezent principala cale de mentinere sub control a cosului de cheltuieli zilnice. Exista si consumatori care au apelat la cumpararea produselor mai ieftine, fara a renunta in schimb la cantitate (7,8%).

Integral in Jurnalul
Ultimele stiri pe BankNews.ro: