Reteta exportului fictiv de grau

Data publicarii: 25-03-2011 | Afaceri
Firme din Bulgaria "achizitioneaza" de pe piata romaneasca produse alimentare. Ulterior, doar in acte, se certifica livrarea acestor produse in Bulgaria pentru a se beneficia de scutirea de TVA aplicata livrarilor intracomunitare.
 
Marfa nefiscalizata si incasarea de TVA pentru transporturi fictive sunt cele doua metode de evaziune fiscala practicata de unii comercianti de cereale, prin filiera bulgara.

Evaziunea fiscala in domeniul moraritului si panificatie se ridica la cel putin 60%, una dintre cele mai mari din economia romaneasca si este in crestere. Chiar presedintele Traian Basescu a declarat, dupa prezentarea raportului de activitate SRI pe anul 2010, ca a solicitat acestei institutii sa se ocupe de evaziunea fiscala la alimente.

15 firme monitorizate de Garda Financiara

Presedintele a precizat ca se efectueaza "exporturi fictive", in mod deosebit cu materie prima agricola - grau, porumb.

Acest "nou mecanism" prin care se fura bani de la buget si care este si in atentia Auto¬riatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost descoperit in cursul anului 2010. Astfel, marfa care ar urma sa fie livrata in Bulgaria se factureaza de catre firma care, de obicei are si birouri in Bulgaria. Apoi, fara ca marfa sa fie transportata in Bulgaria (sau se transporta can¬ti¬tati mult mai mici), se ia dovada, prin stampilarea documentelor, ca marfurile au ajuns la destinatie. Dupa aceste etape, firma care a efectuat livrarea cere restituirea TVA de la Guvern. Practic, marfa nu s-a miscat din Romania, in schimb se incaseaza contravaloarea TVA. In realitate produsele pentru care nu s-a platit TVA sunt revandute pe piata romaneasca la preturi mai mici.

Continuarea in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: