Cat mai creste leul

Data publicarii: 25-03-2011 | Finante-Banci


Moneda nationala incearca sa sparga pragul de 4,1 unitati pentru un euro.

Leul s-a apreciat din nou ieri si a ajuns la o cotatie de doar 4,1 unitati pentru un euro, cu usoare oscilatii sub acest prag pe piata valutara interbancara. Acesta este cel mai scazut nivel de dupa 7 aprilie 2010, iar majoritatea economistilor se asteapta ca tendinta sa continue. Aprecierea este "determinata de piata si corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflatiei, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, scrie agentia Bloomberg. Banca Nationala a Romaniei reitereaza ca "ramane preocupata" de o posibila instabilitate excesiva a cursului leului, "daca va aparea", a afirmat Popa, raspunzand intrebarilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.

Leul a inregistrat de la inceputul acestui an cea mai buna performanta fata de euro si dolar in randul a 170 de valute analizate de Bloomberg. Astfel, leul a inregistrat in acest an o apreciere de 4% fata de euro si de 9,8% fata de dolar.

Dolarul ieftineste benzina

Totodata, leul a continuat sa se aprecieze si in raport cu dolarul, paritatea calculata de BNR, de 2,9046 lei/dolar, reprezentand nivelul minim de dupa 20 ianuarie 2010. Atunci cursul de referinta era de 2,9043 lei/dolar. "Aprecierea mai mare fata de dolar ar trebui sa functioneze ca o ancora pentru asteptarile legate de inflatie, rezultate din cresterea preturilor mondiale ale petrolului si carburantilor", a spus Popa.

Cititi mai multe in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: