Provizioanele au muscat din profitul grecilor de la Banca Romaneasca

Data publicarii: 25-03-2011 | Finante-Banci



Grupul financiar elen National Bank of Greece, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, a raportat pentru operatiunile din Romania un profit de 12 milioane de euro pe 2010, in scadere cu 37% fata de castigul realizat in anul 2009.

Rezultatul a fost afectat in principal de cheltuielile in crestere cu provizioanele, care au urcat cu 14%, la 49 de milioane de euro.

Presiunea provizioanelor s-a simtit cel mai mult in a doua parte a anului, dupa ce pe primul semestru castigul ajungea deja la 12 mil. euro, in crestere cu 20% fata de perioada similara din 2009. Trimestrul al treilea a avut o contributie de numai un milion de euro la profit. In trimestrul al patrulea banca a facut provizioane de 16 milioane de euro, depasind profitul operational, ceea ce inseamna ca rezultatul net a fost o pierdere. Profitul net cumulat pe tot anul a fost astfel cu un milion de euro mai mic decat cel raportat dupa primele noua luni, de 13 mil. euro.

De altfel, profitul operational a fost mai mic anul trecut cu 7%, de 59 de milioane de euro. Principala cauza a fost scaderea veniturilor nete din dobanzi cu 14%, pana la 102 milioane de euro. Veniturile din comisioane au inregistrat un salt, la 27 mil. euro, insa nu a fost suficient pentru a compensa reducerea inca-sarilor din dobanzi. Cheltuielile operationale au coborat usor, la 70 mil. euro.

 

citeste integral: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: