Companiile care isi impart profitul au priza la investitori

Data publicarii: 28-03-2011 | Bursa


Chiar daca investitorii mari nu aleg actiuni in functie de dividende, investitorii mici si speculatorii cauta sa obtina si bonusurile pe care companiile le impart anual.

SIF Banat-CriSana (SIF1) a surprins puternic investitorii saptamana trecuta, cand a anuntat majorarea dividendului oferit din profitul pe anul trecut cu 50%. Astfel, desi initial intentiona sa ofere un dividend brut de 0,04 lei pe actiune, saptamana trecuta l-a urcat pana la 0,06 lei pe actiune.

Valoarea dividendelor este foarte importanta pe o piata in stagnare. Atunci cand cotatiile nu se apreciaza suficient pentru a oferi un randament bun investitorilor, dividendele aduc un bonus care poate face diferenta dintre o actiune cautata Si una fara lichiditate. De altfel,  dividendele anuntate de SIF-uri au fost Si motivul pentru care titlurile societatilor de investitii financiare au reintrat puternic in atentia investitorilor.

DeSi bonusurile reprezentate de partea din profit pe care companiile o ofera actionarilor nu sunt importante pentru investitorii institutionali, pentru investitorii  mici Si pentru speculatori dividendele sunt un motiv de intrare la cumparare. "Pe noi ne intereseaza foarte putin dividendele, acestea pot sa existe sau nu in functie de evolutia anuala, mult mai importanta este posibilitatea ca o actiune sa se aprecieze in viitor", spune Greg Konieczny, reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP). 

 

integral in: capital.ro