Investitorii nu fug, dar raman in expectativa

Data publicarii: 28-03-2011 | Bursa


Pietele de capital simt din plin efectele negative ale turbulentelor sociale si ale catastrofelor naturale din lume. BVB a reusit insa sa se decupleze de trend si sa scada relativ putin.

Cutremurul din Japonia si catastrofele care au urmat au aruncat in haos si pietele de capital din intreaga lume. Dupa ce, initial, yenul japonez s-a depreciat fata de principalele valute, interventia de calmare a autoritatilor nipone (in principal prin injectarea de lichiditate in piata, in valoare de peste 180 miliarde dolari) au dus moneda la cel mai inalt nivel fata de dolar dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Astfel, cursul s-a apreciat de la peste 83 de yeni pe dolar pana la 76,4 yeni pe dolar. Nivel deloc pozitiv pentru mediul de afaceri din Japonia, in special pentru exportatori, care au nevoie de cel putin 86 de yeni pe dolar pentru a atinge pragul de profitabilitate.

Inclusiv piata autohtona, care se afla pe un minitrend de creStere in momentul dezastrului natural, a fost oprita din apreciere, iar acum se afla in stagnare. Bursa de la BucureSti a reuSit insa sa se decupleze din nou de trendul international, astfel incat a trecut pe plus miercurea trecuta, piata terminand ziua cu o creStere de 1,68%, in timp ce bursele dezvoltate consemnau scaderi. 

 

citeste mai mult: capital.ro