Brokerii cer CNVM sa clarifice situatia ofertelor publice

Data publicarii: 28-03-2011 | Bursa


Asociatia Brokerilor isi exprima ingrijorarea profunda fata de viitorul ofertelor publice de vanzare si solicita institutiilor responsabile o rezolvare rapida si definitiva a situatiei pentru a nu fi periclitata nici actuala oferta OMV Petrom si nici viitoarele privatizari.

O decizie CNVM baga brokerii in ceata

Decizia 256 din 17 martie, luata de CNVM ca urmare a unei cereri formulate de BRD-SG , ar putea constrange bancile sa isi autorizeze ca brokeri angajatii care sunt implicati in preluarea formularelor de subscriere la oferta. Decizia spune ca "preluarea formularelor de subscriere in cadrul unei oferte publice de vanzare reprezinta serviciu de investitii si se poate realiza doar prin intermediul unor agenti de servicii de investitii financiare/agenti delegati inscrisi in Registrul CNVM".

Confuzia a aparut din faptul ca CNVM nu a specificat exact ce inseamna preluarea formularelor de subscriere si pentru ca nu a anulat un articol din Regulamentul 1/2006 prin care da posibilitatea intermediarului ofertei sa aleaga pentru distributia ofertei publice de vanzare un grup de distributie, format din retea de filiale, sucursale si agentii apartinand unor entitati autorizate si reglementate de CNVM, BNR sau CSA, pentru care nu este specificata obligativitatea autorizarii ca brokeri a persoanelor implicate.

Brokerii sustin ca, dincolo de efectele imediate ale acestei decizii, raman de neinteles anumite aspecte de legalitate in legatura cu decizia in cauza.

 

integral in: zf.ro