Ce profituri au facut bancherii greci pe timp de recesiune

Data publicarii: 28-03-2011 | Finante-Banci



Bancile grecesti prezente in sistemul bancar din Romania au obtinut profituri si in 2010, un an de criza si recesiune, desi activitatea de creditare de pe plan local a fost aproape blocata, iar situatia bancilor mama din Grecia nu a fost tocmai buna. Ratingurile a sase banci elene au fost puse sub supraveghere de catre agentia Moody's, cinci dintre acestea fiind prezente si in Romania.

Agentia de evaluare financiara Moody's anunta la finalul anului trecut ca ratingurile a sase banci elene au fost puse sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. Cele sase banci elene sunt: National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEBank si Attica Bank. Primele cinci institutii de credit desfasoara operatiuni si in Romania de mai multi ani.

Desi situatia economica din Grecia si Romania nu a fost favorabila pentru banci in 2010, institutiile de credit elene au reusit sa raporteze profituri pentru operatiunile din Romania.

Grecii de la Alpha Bank au obtinut anul trecut in Romania un profit inainte de plata taxelor de 49,2 milioane de euro, in scadere cu doar 3% fata de cel raportat in anul precedent, de 50,7 milioane de euro.

Totusi, provizioanele constituite de bancherii de la Alpha Bank au avansat cu 5,9% in 2010, de la 74,3 milioane de euro la 78,7 milioane de euro, potrivit datelor financiare publicate de grupul elene. Si profitul operational al bancii a scazut usor in 2010, cu 0,7, de la 221,8 milioane de euro la 220,3 milioane de euro.

 

integral in: wall-street.ro