Ce sectoare din economie cresc pana in luna mai

Data publicarii: 28-03-2011 | Economie



Managerii din economia romaneasca sunt optimisti in privinta evolutiei principalelor sectoare in perioada martie-mai fata de precedentele trei luni, conform unui sondaj publicat luni de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in intervalul martie-mai managerii estimeaza o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul, un avans moderat in servicii si crestere in industria prelucratoare si in sectorul de constructii,


In cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%), o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%) si o scumpire a produselor (sold conjunctural +18%).

In ceea ce priveste numarul angajatilor, unele activitati vor inregistra o tendinta de scadere accentuata, respectiv in metalurgie, fabricarea altor mijloace de transport precum si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -28%, -18% si, respectiv, -17%).

Activitatea de constructii va consemna, in martie-mai, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +18%) si un avans moderat al stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%).

De asemenea, managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%) si o majorare a preturilor lucrarilor de constructii.

In sectorul de comert cu amanuntul, directorii intervievati au prognozat in luna martie 2011 o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

 

sursa: zf.ro