Anul financiar 2011: Crestere economica si un leu mai puternic

Data publicarii: 28-03-2011 | Economie


Dupa evolutia negativa pe care a inregistrat-o economia Romaniei in ultimii doi ani, 2011, an preelectoral, pare sa fie anul in care tara noastra va vedea "luminita de la capatul tunelului". Astfel, mai multe banci, dar si oficiali ai institutiilor financiare mondiale vad Romania pe un fagas financiar stabil.

Analistii grupului bancar UniCredit spun ca tara noastra va cunoaste in acest an o crestere economica de 1,7%. "Ne asteptam ca economia locala sa revina pe o crestere pozitiva (1,7%) care, impreuna cu ajutorul de la FMI si UE, sa asigure o stabilitate in finantarea interna si externa", se arata intr-un studiu UniCredit, remis Ziare.com.

La randul lor, oficialii Raiffeisen International sunt putin mai rezervati cand vine vorba de cresterea economica din aceasta zona, ei preconizand un avans de doar 1,5%. Peter Brezinschek, economistul sef al Raiffeisen International, spune ca, desi Romania a avut una dintre cele mai abrupte evolutii economice din zona Europei Centrale si de Est, aceasta va cunoaste crestere, dar nu va fi ca in intervalul 2000-2008.

Procentul de crestere estimat de Raiffeisen este, de altfel, egal cu cel previzionat si de Guvernul Boc.

Cu vesti bune vine si seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, care sustine ca Romania va iesi din recesiune la finele acestui trimestru. Oficialul FMI se asteapta ca economia locala sa creasca treptat, pana la sfarsitul acestui an. Franks vede o evolutie pe fiecare trimestru mai mare decat in cele anterioare, astfel incat in 2012 sa avem o crestere destul de robusta.

Pericolul unei inflatii mari, inca in picioare

Bancile se asteapta sa avem o inflatie ceva mai mare in 2011 si, prin urmare, BNR sa aiba o reactie la fel de precauta ca si pana acum si sa pastreze dobanda cheie la nivelul actual. "Am ajustat estimarile noastre cu privire la inflatie pana la un nivel de 4,7% pentru acest an, peste tinta propusa de banca centrala de 3%, plus minus un procent", se mai arata in raportul UniCredit.

Analistii de la ING sunt cei mai pesimisti, ei asteptandu-se ca rata inflatiei sa fie mult peste ceea ce au prezis oficialii BNR. "Pentru acest an, ne asteptam ca inflatia sa fie mult peste tinta propusa de BNR in raportul publicat in februarie. De la anul, ne asteptam sa se apropie de limita superioara a tintei", spun bancherii ING.

 

integral in: ziare.com