La ce se uita angajatorii cand recruteaza. Top 7 criterii

Data publicarii: 29-03-2011 | HR/Cariere

Stiai ca modul in care te prezinti la interviul de angajare cantareste cel mai mult in decizia de angajare, daca esti proaspat absolvent de studii superioare?

In schimb, media de absolvire a facultatii sau stagiile de studii in strainatate sunt aproape ignorate de angajatori.

Imediat dupa impresia facuta la interviu, urmatoarele doua criterii aflate in atentia companiilor care selecteaza tineri absolventi sunt studiile si experienta, potrivit studiului "Starea calitatii in invatamantul superior din Romania - 2010", realizat de Asociatia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

"Experienta de lucru este considerata de catre angajatori drept un criteriu mai puternic decat media de absolvire sau decat reputatia facultatii absolvite. Majoritatea angajatorilor prefera absolventi care au lucrat fie part-time (40%), fie full-time (26%) in timpul facultatii. Doar 7% dintre angajati i-ar prefera pe aceia care n-au avut o slujba in timpul facultatii", se arata in raport.

Companiile care pun cel mai mare pret pe media de absolvire sunt firmele de stat (punctaj 7,9), in timp ce recomandarile au impactul cel mai mare la angajarea in multinationale (7,5).

Reputatia facultatii absolvite este apreciata in special in firmele din comert (7,5), in timp ce firmele de servicii se uita si la stagiile de studii in afara tarii (6,5).

Potrivit Barometrului calitatii, doar 26% dintre angajatori declara ca au incredere in universitatile din Romania in ceea ce priveste pregatirea studentilor pentru piata muncii.

Top criterii la angajare

1. Modul de prezentare la interviu (punctaj 8,9)
2. Educatia candidatului (8,8)
3 Experienta in domeniu (8,3)
4. Reputatia facultatii absolvite (7,2)
5. Referintele, scrisorile de recomandare (7,1)
6. Experienta practica in strainatate (7)
7. Media de absolvire (6,6)

Datele din tabel reprezinta scorul mediu pe o scala de la 1 (Deloc important) la 10 (Foarte important).

 

sursa: realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: