Cu ce alternative vin bancile la Prima Casa

Data publicarii: 30-03-2011 | Finante-Banci



Viitorul incert al programului guvernamental a determinat mai multe institutii de credit sa lanseze noi imprumuturi sau sa le adapteze pe cele din oferta curenta la conditii similare cu "Prima Casa". Alternativele la "Prima Casa" au dobanzi mai mari, dar si un avans minim mai consistent, insa nu implica obligativitatea de a nu mai detine o alta locuinta.

Plafonul de garantii de 200 de milioane de euro alocat de stat in cadrul programului "Prima Casa 3" a fost deja consumat in proportie de peste 50%, iar reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM spun ca nu va mai trece mult timp pana cand acesta va fi epuizat in totalitate. Mai mult, Raiffeisen Bank si CEC Bank au anuntat ca au terminat garantiile acordate de stat pentru acest tip de credite.

Pentru ca viitorul programului guvernamental ramane incert, bancile au lansat noi imprumuturi sau le-au adaptat pe cele din oferta curenta astfel incat o parte dintre romanii care doreau sa-si cumpere o locuinta sa poata fi finantati prin astfel de produse. "Daca am un produs garantat 100% de stat este simplu. 

Daca am un produs garantat in proportie de 50% de stat, atunci bancile au norme proprii, aprobate de BNR. Cred ca or sa apara banci cu oferte similare proprii", a declarat ieri Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Desi bancile promoveaza aceste produse ca fiind alternative la "Prima Casa", conditiile "similare" fac diferenta. Costurile sunt usor mai mari, iar avansul minim cerut este si el mai consistent. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: