BNR va mentine dobanda-cheie la 6,25%

Data publicarii: 30-03-2011 | Finante-Banci


Analistii anticipeaza ca BNR va mentine la sedinta de politica monetara de maine atat dobanda de politica monetara, setata la 6,25%, cat si ratele rezervelor minime obli-gatorii, stabilite la 15% pentru pasivele in lei si 25% pentru cele in valuta.

Aceasta estimare apartine in proportie de 100% participantilor la sondajul organizat in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Ban-cari din Romania (AAFBR).

BNR nu a mai reactionat nici la prelun-girea recesiunii, care s-a contractat anul trecut cu 1,3%, nici la socul inflationist determinat de majorarea TVA in toamna anului trecut, mentinand dobanda-cheie neschimbata din luna mai a anului trecut, la 6,25%.

In schimb, a jonglat cu lichiditatea de pe piata monetara fortand in a doua parte a anului 2010 scaderea dobanzilor pentru sca-dentele scurte, spre 3% pe an. Bancherii au fost insa reticenti sa reactioneze la aceste evolutii, observand ca dobanda "semnal" ramane neschimbata.

In aceasta primavara temerile exprimate de bancheri s-au adeverit, BNR reactionand la inrautatirea perspectivelor inflationiste prin ajustarea lichiditatii de pe piata monetara, ceea ce a dus si la cresterea dobanzilor pe termen scurt.

"In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea respondentilor la sondaj se asteapta ca dobanda-cheie sa ramana nemo-dificata la 6,25%. In sondajele anterioare era anticipata o scadere a acesteia la 5,75%. Estimarile variaza intre 5,5% si 6,25%", se metioneaza in comunicatul AAFBR.

 

citeste mai mult: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: