Datoria publica devine prea mare pentru o piata atat de mica

Data publicarii: 31-03-2011 | Finante-Banci


Cu o datorie publica care a urcat intr-un ritm alert in ultimii doi ani, apropiindu-se de 40% din Produsul Intern Brut, Ministerul Finantelor trebuie sa se grabeasca cu implementarea unor masuri de modernizare, pentru ca piata locala devine prea mica pentru a sustine nevoia statului de finantare, avertizeaza analistii.

Intentia Ministerului Finantelor de a trece la un management activ al datoriei publice este apreciata de analisti, care sustin ca este foarte important ca obiectivele anun-tate sa se materializeze avand in vedere cres-terea substantiala a datoriei in ultimii ani si preponderenta imprumuturilor pe termen scurt.

Guvernul a aprobat recent Strategia revizuita de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2011-2013, care include si obiective anuntate inca din 2008 si neimplementate.

"Datoria publica a crescut substantial in ultimii ani, nu mai este mica. Managementul datoriei publice devine o problema mai mare. Pietele financiare locale sunt destul de putin adanci, nu sunt suficient de dezvoltate si nu permit absorb-tia datoriei publice. Trebuie bine gandita si iesirea pe pietele internationale, mai ales ca perceptia externa nu este grozava. Romania trebuie sa fie mai activa pe pietele externe", a spus Ionut Du-mi-tru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. El a mentionat ca trebuie sa fie luata in calcul constrangerea esentiala pentru managementul datoriei publice: reducerea deficitului bugetar pentru a nu mai pune presiune pe datorie.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: