Cat de avantajos mai este depozitul bancar

Data publicarii: 01-04-2011 | Finante-Banci


Cu tot cu inflatia imensa din Romania, depozitul in lei ramane, in cele mai multe situatii, mai avantajos decat cel in euro. RL va prezinta care sunt acele situatii.

Aproximativ 20% din romanii activi economisesc lunar bani intr-o forma sau alta. De cele mai multe ori ei aleg sa isi plaseze economiile in banci si reusesc sa puna deoparte, in medie, aproximativ 100 de euro pe luna sau 20% din venitul lor.

Cum economisim avantajos

69% din romanii care economisesc o fac pentru ca se asteapta la un viitor mai sumbru. Cu alte cuvinte, ei strang bani pentru eventualitatea in care le scad veniturile sau, mai grav, raman fara un loc de munca. Destinatia banilor economisiti o reprezinta cheltuielile curente. Pentru produsele alimentare, in ciuda inflatiei, mai avantajoasa este economisirea in lei pentru ca ofera dobanzi duble fata de euro. Oricum, in cazul in care alegeti sa economisiti in euro inflatia se va vedea in cursul de schimb in conditiile in care, pretul alimentelor, de exemplu, este in lei. Pe de alta parte, in cazul cheltuielilor cu chiria sau cu telefonul mobil este avantajoasa economisirea in euro pentru ca preturile la aceste servicii depind si ele direct de euro.

Optim: 65% depozite in lei, 35% depozite in euro, maturitate la 3 luni.

20% din romani economisesc pentru viitorul copiilor. In acest caz sunt recomandate formele de economisire pe termen lung in euro in conditiile in care Romania va adopta oricum, pana la urma, moneda europeana. Pe de alta parte puteti beneficia de dobanzile mai mari de conjuctura prin constituirea unor depozite in lei pe termene scurte care sa fie reinnoite.

Optim: 100% in euro, maturitati cat mai lungi.

Mix intre lei si euro cu scadente scurte in perioadele in care dobanzile la lei sunt crescute.

12% din romani economisesc pentru vacante. In cazul in care vacanta este in afara tarii, este avantajoasa economisirea in euro. In cazul in care alegeti o excursie in tara, leul ramane cea mai buna optiune.

Continuarea in Romania Libera