BNR elibereaza bancilor 1 mld. euro

Data publicarii: 01-04-2011 | Finante-Banci



Decizia surpriza a Bancii Nationale de a reduce rezervele minime la valuta de la 25% la 20%, prin care elibereaza bancilor peste 1 mld. euro, este interpretata de analisti ca un semnal pentru incurajarea creditarii si indirect a economiei.

In general, creditele in valuta sunt vazute ca o alternativa pentru sustinerea investitiilor sau achizitiilor imobiliare.

"Vedem decizia BNR ca pe o incercare de a sprijini cresterea economica pe fondul acumularii unor presiuni inflationiste care limiteaza posibilitatea reducerii dobanzii-cheie", comenteaza Eugen Sinca, analist in cadrul BCR. BNR a mentinut dobanda-cheie la leu la 6,25% pe an, nivel la care a inghetat din mai anul trecut.

La randul sau, Florian Libocor, economistul-sef al BRD, considera ca banca centrala incearca sa transmita un mesaj pozitiv. Melania Hancila de la Volksbank considera ca bancile vor fi stimulate astfel sa devina mai agresive la creditare si vor cobori dobanzile.

O alta posibila interpretare - BNR pregateste terenul pentru o noua emisiune de obligatiuni in valuta a Finan-telor, asa cum a mai facut in 2009.

Oricum, oferta mai mare de euro pe piata ar trebui sa se vada si in curs. Totusi, dupa anuntul deciziei, cursul nu a reusit sa gaseasca o directie clara, jucatorii avand opinii diferite despre miscarea BNR.

 

sursa: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: