Romania, vizata pentru investitii care ar crea 6.500 de noi slujbe

Data publicarii: 01-04-2011 | Economie


Investitorii straini incep sa prinda curaj: de la inceputul anului, 11 companii au anuntat ca se gandesc sa aleaga Romania pentru realizarea unor investitii totale de 900 de milioane de euro.

Primele semne care au aratat ca tara noastra isi redobandeste atractivitatea in randul investitorilor straini s-au aratat in luna ianuarie, cand strainii au investit de opt ori mai multi bani fata de ianuarie 2010. In plus, "doar de la 1 ianuarie am primit 11 intentii de proiecte noi, care totalizeaza 900 de milioane de euro Si ar urma sa creeze 6.500 de locuri de munca", declara, pentru Capital, Sorin Vasilescu, director in cadrul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului Si Investitiilor Straine (CRPCIS).

"Asta nu inseamna ca toate se materializeaza, pentru ca, in general, un investitor mare nu vine focusat pe o tara, acestea fiind cazuri foarte rare. Ei compara avantajele Si pachetele pe care le ofera tarile din regiune", arata Vasilescu.

Iar la acest capitol, concurenta Romaniei este reprezentata de Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria Si Serbia. Un exemplu este compania Honeywell, care doreSte sa faca o investitie in Romania, dar decizia finala va fi luata, cel mai probabil, in luna aprilie, pentru ca reprezentantii companiei aSteapta un raspuns de la Ministerul Finantelor Publice pe tema unor facilitati. De asemenea, o companie americana din sectorul medical va decide in perioada urmatoare daca va investi in Romania.

Taxa unica nu e de lepadat

Cu ce avantaje competitive atrage Romania astfel de investitori? Taxa unica, forta de munca ieftina, dar cu o buna pregatire industriala Si vorbitoare de limbi straine, Si, mai nou, cu prevederile Codului muncii, care nu sunt cunoscute de investitori, dar sunt popularizate de CRPCIS. De asemenea, companiile care investesc cel putin cinci milioane de euro Si creeaza 50 de locuri de munca sunt eligibile pentru anumite granturi. In plus, cei care investesc in parcuri industriale sunt scutiti de plata taxelor pentru cladiri Si terenuri. Marele minus ramane infrastructura rutiera slab dezvoltata. 

 

integral in:capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: