Mentinerea TVA ar putea pune lacat pe companiile de leasing

Data publicarii: 04-04-2011 | Economie



Guvernul Romaniei s-ar putea trezi cu un proces din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea normelor in ceea ce priveSte obligarea firmelor de leasing sa achite TVA pentru bunurile nerecuperate in urma rezilierii contractelor.

Asociatia Societatilor Financiare, ALB, ameninta Ministerul Finantelor Publice (MFP) ca se va adresa Comisiei Europene sa deschida procedurile de infrigement impotriva Romaniei ca urmare a aplicarii incorecte a prevederilor Directivei TVA. In prezent, firmele de leasing, la rezilierea contractelor, trebuie sa achite TVA pentru suma ramasa de platit din valoarea bunului respectiv, desi nu au intrat in posesia acestuia.

"Urmarile asupra companiilor de leasing se vor regasi ca impact negativ direct asupra managementului lichiditatilor si evident indirect asupra volumului de provizioane si a capitalului propriu", explica Adriana Ahciarliu, secretar genaral al ALB. Pentru unii actionari, aplicarea acestui articol de norma metodologica ar putea fi un motiv de decizie de retragere a activitatii din Romania, avand in vedere impactul asupra capitalului si fondurilor proprii pe care il pot avea aceste sume pe care bugetul public le cere ca o "donatie" abuziva, nejustificata si intr-o modalitate ce dovedeste lipsa de coerenta si stabilitate in decizia fiscala si politica. 

 

integral in: capital.ro