Recomandare: Verificati cu atentie contractele incheiate cu bancile pentru perioada urmatoare

Data publicarii: 04-04-2011 | Finante-Banci


Centrul European al Consumatorilor din Romania (ECC) recomanda clientilor bancilor sa verifice in continuare cu atentie contractele incheiate cu bancile pentru perioada urmatoare.

Multe din acestea contin clauze abuzive, iar in acest caz se mai poate actiona inca. Clientii ar trebui sa incerce sa obtina consultanta de specialitate fie de la comisariatele locale pentru protectia consumatorilor, fie de la asociatiile de consumatori.

Eliminarea anumitor comisioane din contractele de credit, cat Si stabilirea unei marje de dobanda fixa au fost principalele modificari aduse prin Ordonanta 50 privind contractele de credit pentru consumatori.

Printre bancile care au eliminat sau redus o parte din comisioane, Millennium Bank a modificat valoarea comisionului de analiza pentru creditul ipotecar de la 2,5% la 400 de euro. In cazul in care creditul este contractat pentru refinantarea unui alt credit ipotecar, pana la 30 iunie 2011, banca nu percepe comision de analiza. Pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca comisionul  de analiza a fost modificat de la 2,75% la 500 de euro.

In cazul bancii Intesa SanPaolo, la nivel de comisioane au fost operate urmatoarele modificari: comisionul de acordare a devenit comision de analiza perceput la acordare, iar comisioanele de analiza au fost diminuate la nivelul de: 200 de euro sau echivalent lei pentru creditele cu ipoteca, 300 euro sau echivalent lei pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca Si 150 lei pentru creditele de nevoi personale fara ipoteca. Citibank a decis eliminarea comisionul lunar de administrare a creditului. 

 

articol integral: capital.ro