Top 100 Spagi date in Romania

Data publicarii: 04-04-2011 | Actualitate


Incepand din 2009 Si pana in prezent, DNA a depistat, instrumentat si trimis in judecata sute de acte de coruptie. Iata care sunt cele mai importante 100 de cazuri, in functie de suma incasata drept mita.

Contrar parerii generale, politicienii nu sunt cel mai bine reprezentati in Topul 100 al mitei. Sunt ei mai curati decat credem? Cel mai probabil, doar stiu sa se ascunda mai bine. Datele oficiale mai sugereaza ca demnitarii nu se "injosesc" pentru sume mici: patru din primele Sapte pozitii ale clasamentului sunt ocupate de primari, parlamentari Si miniStri.

Spagile romanesti in cifre

574
de lei este valoarea medie a mitei platite anual de un roman, conform unui sondaj efectuat de CSOP in septembrie 2010.

26%
dintre romani considera ca sistemul sanitar este cel mai corupt, in timp ce alti 15% vad sistemul de justitie ca fiind cel mai afectat de acest fenomen, se arata in Barometrul Mitei 2010.

100.000
de euro pe zi era suma maxima incasata, potrivit anchetatorilor, de vameSii de la Stamora Moravita din mita luata pentru a inchide ochii la contrabanda cu tigari.

4,87
mil. euro este suma mitei incasate Si dovedite in cele mai importante 100 de cazuri instrumentate de DNA incepand din 2009 Si pana in prezent.

1.500
de euro de persoana a fost mita platita de 35 de studenti ai Facultatii de Drept ai Universitatii Hyperion pentru a promova fara probleme examenul de licenta, a demonstrat o investigatie a procurorilor.

25%
dintre locuitorii planetei dau mita cel putin o data pe an, se arata intr-un studiu al Transparency International. Obiceiul este cel mai raspandit in Africa Si Orientul Mijlociu Si cel mai putin comun in UE Si America de Nord.

 

articol complet: capital.ro