RCS&RDS reduce cu 14% tarifele catre retelele de telefonie mobila

Data publicarii: 14-09-2006
Operatorul alternativ de telefonie fixa RCS&RDS a anuntat joi ca va reduce, incepand cu 1 octombrie, tarifele catre operatorii de telefonie mobila, ca urmare a unei decizii ANRC, aplicabila de la inceputul acestei luni, se arata intr-un comunicat al companiei, remis Banknews.ro. Pentru clientii persoane fizice, apelurile catre retelele mobile Orange, Vodafone si Zapp vor fi taxate cu numai 0,09 euro/minut, iar pentru Cosmote cu 0,105 euro/minut. Reducerile se aplica si pentru clientii companii, pentru care tarifele pornesc de la doar 0,08 euro/minut catre Orange, Vodafone si Zapp, iar catre Cosmote tariful va fi de 0,10 euro/minut.

“Prin aceasta decizie de reducere a tarifelor catre retelele de telefonie mobila, RDS.Tel intentioneaza sa comunice tarifele sale avantajoase, dorind sa ofere clientului posibilitatea de a vorbi la telefon cat mai mult si la cele mai avantajoase preturi,” a declarat Mihaela Dumitrescu, Brand Manager RDS.Tel.

Decizia ANRC la care se refera RCS&RDS este cea din 10 iulie prin care Autoritatea Nationala obliga operatorii de telefonie mobila cu putere semnificativa in piata (Vodafone si Orange) sa reduca tarifele de interconectare cu ceilalti operatori, iar reducerea operata de RCS&RDS reflecta tariful de interconectare mai mic platit de catre companie operatorilor mobili.

Nivelul tarifului de interconectare, adica suma platita de un operator pentru un apel efectuat de un utilizator catre o alta retea, influenteaza intr-o mare masura disponibilitatea si capacitatea altor furnizori de a concura pe piata de telefonie, deoarece costurile cu interconectarea au o pondere importanta in costurile inregistrate de acestia si influenteaza direct tarifele percepute de operatori.

"La numai doua luni de la prima etapa a reducerii tarifelor de interconectare cu cele doua mari retele de telefonie mobila, operatorii alternativi fructifica avantajele aduse de reducerea tarifelor de interconectare si utilizatorii incep sa resimta efectele benefice", a declarat pentru NewsIn Alexandrina Hirtan, vicepresedinte ANRC.

Vodafone si Orange au fost obligati prin decizia ANRC sa reduca de la 1 septembrie tarifele de interconectare la 7,21 eurocenti pe minut, fata de 8,13 eurocenti pe minut cat erau pana la adoptarea acestei decizii.

Autoritatea Nationala a cerut operatorilor sa-si reduca tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, au declarat atunci reprezentantii institutiei.

RCS&RDS a anuntat la sfarsitul lunii iulie un numar de 550.000 de abonati, cu o crestere de 22% fata de luna aprilie 2006, estimarile companiei pentru sfarsitul acestui an ridicandu-se la 700.000 de abonati.

La inceputul lunii august, resursele de numerotatie alocate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) companiei au fost suplimentate cu 60.000 de numere care urmeaza a fi utilizate pentru oferirea de servicii de telefonie fixa. RCS&RDS are astfel o alocatie de aproape un milion si jumatate de numere de la ANRC.

RDS&RCS, alaturi de UPC Astral, este principalul furnizor alternativ de telefonie fixa din Romania, segment ce ramane dominat de fostul monopol de stat RomTelecom, unde acum actionar majoritar este grupul elen de telefonie OTE.

Operatorii alternativi detineau in jur de noua la suta din piata de telefonie fixa la finele anului trecut, conform datelor ANRC, desi primele oferte de telefonie fixa de la acestia au aparut la finele anului 2003, la aproape un an dupa eliminarea monopolului RomTelecom asupra acestui segment.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: