Se mai intoarce recesiunea?

Data publicarii: 05-04-2011 | Economie



Economia a trecut pe plus inca din primul trimestru, iar anul se va incheia - cel mai probabil - cu o usoara crestere economica, apreciaza FMI si majoritatea economistilor. Totusi, riscul ca economia sa se intoarca pe minus nu este complet eliminat.

Scenariul pesimist: scadere in 2011

Datele din trimestrul patru al anului 2010, precum si indicatorii recenti arata ca Romania va atinge in 2011 o crestere economica de 1,5% , potrivit Raportului de tara publicat pe site-ul Fondului Monetar International (FMI).

In 2012 este de asteptat o accelerare a cresterii economice, pana la 4%-4,5%. Pe de alta parte, intr-un scenariu de stres, Romania ar putea inregistra o scadere a PIB de 0,5% in acest an, urmata, in 2012, de o crestere economica de 3,5% in aceleasi conditii, potrivit FMI.

Consumul ramane redus

Profesorul de economie Daniel Daianu a explicat ca Romania ar putea inregistra o scadere economica in acest an, precum cea din scenariul de stres al FMI, in conditiile unor socuri care depind mai degraba de contextul international. "Contextul international, socurile externe ar face ca economia romaneasca sa alunece din nou in zona negativa. Pentru a interpreta riscul unui asemenea scenariu, trebuie sa ne gandim care va fi scenariul economiei romanesti: consumul in continuare va fi redus, nu vom avea o dinamica a consumului care sa antreneze economia si este firesc. Consumul va ramane reprimat. Poate in ultima parte a anului sa se intample ceva, insa nu prea are din ce", a spus Daianu, citat de NewsIn.

Integral in Romania Libera