10 lucruri despre piata bancara pe timp de criza

Data publicarii: 05-04-2011 | Finante-Banci




Piata bancara din Romania s-a confruntat cu numeroase turbulente in 2009 si 2010, doi ani in care economia s-a aflat in recesiune, iar cererea pentru credite s-a epuizat peste noapte. Evolutia pietei bancare din Romania a fost caracterizata in acesti ani, potrivit unui studiu realizat de Ensight Management Consulting, de 10 tendinte.

1. Desi economia europeana a fost afectata de recesiunea economica, in 2009 activele bancare totale au avut o crestere de circa 2%, iar Romania a fost a patra cea mai mare piata bancara din Europa Centrala si de Est in 2009, activele bancare totale de pe plan local (78,1 miliarde de euro) depasind media ECE.

2. Distributia creditelor in functie de destinatie arata diferente intre tarile ECE, in Romania fiind inregistrat un nivel mai ridicat al creditelor de consum.

3. In ceea ce priveste cardurile de credit si platile bancare netraditionale, piata ECE nu este pe deplin dezvoltata, Romania si Bulgaria ocupand ultimul loc intre tarile ECE in cadrul acestui segment de piata.

4. Avand in vedere criza financiara internationala, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii bancare in Romania.

5. Ritmul ridicat de crestere a creditelor neguvernamentale (acordate populatiei si societatilor nefinanciare) pana in anul 2008 a fost inlocuit de o contractie in 2009 si 2010, in termeni reali. Ritmul anual de crestere a creditelor in lei a atins valori negative in mai 2009, iar cel al creditelor in valuta, in ianuarie 2010.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: