Bancile dezgheata imprumuturile adresate companiilor

Data publicarii: 05-04-2011 | Finante-Banci



Bancherii previzioneaza o crestere a creditarii firmelor in perioada urmatoare, volumul acestor imprumuturi fiind deja mai mare cu 7% fata de acum un an. Dobanzile insa, dupa o perioada de scadere, incep sa creasca usor.

Volumul creditelor acordate agentilor economici a crescut de la 98,5 miliarde lei in februarie 2010 la 105,4 miliarde lei in februarie 2011, adica cu 7%, mai accentuata fiind cresterea creditelor in valuta - 11% (de la 58,5 miliarde lei la 65 miliarde lei in acelasi interval de timp). In luna septembrie a anului trecut, totalul creditelor acordate agentilor economici era de 103,6 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale.

"Activitatea de creditare decurge in perioada curenta cum ar fi de asteptat sa evolueze intr-o perioada de dupa criza, adica isi revine, dar treptat. Atat clientii, cat si bancile sunt mult mai prudenti. S-a observat totusi o crestere a cererii din partea companiilor, atat companii mari, cat si intreprinderi mici si mijlocii, majoritatea firme romanesti, insa si investitori straini", declara pentru Capital Laszlo Diosi, director general, OTP Bank.

Acest lucru a fost sesizat si de Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El sustine ca "in contextul relansarii economiei, anumite sectoare (precum cel auto sau cel energetic) au nevoie de o creditare mai generoasa. Pentru consum nu are sens creditarea in momentul de fata, insa pentru anumite investitii, aceasta ar fi foarte utila."