Falimentul Portugaliei, o chestiune de timp

Data publicarii: 06-04-2011 | International



Falimentul Portugaliei este considerat o certitudine si o problema de timp in pietele financiare, lucru care se reflecta direct in cresterea costurilor la care guvernul portughez poate accesa si refinanta imprumuturile.

Costurile la care Portugalia poate accesa imprumuturi din pietele financiare internationale au sarit pana la un maxim de 10 procente (dobanda), pe fondul cresterii temerilor cu privire la necesitatea unei interventii internationale pentru a salva economia portugheza de la faliment.

Nivelurile atinse de dobanzi la bondurile portugheze au depasit nivelul atins de imprumuturile acordate Irlandei, in preambulul solicitarii de sprijin international din partea Dublinului. Piata estimeaza ca probabilitatea unui faliment este in prezent de 40 de procente, in crestere cu 30 de procente fata de luna anterioara, informeaza Financial Times.

Marc Chandler, strateg la Brown Brothers Harriman, a declarat ca "Portugalia are nevoie de sprijin international. Acesta este un fapt. S-ar putea sa aiba nevoie sa-si restructureze bondurile, ceea ce s-ar putea raspandi epidemic in toata economia (restructurarea)".

Chiar si in Portugalia multi politicieni, cu exceptia fostului prim-ministru, Jose Socrates, se asteapta la o interventie financiara externa pentru sprijinirea economiei si guvernului portughez.

Lisabona isi va testa pozitia in piete miercuri, cu o licitatie de pana la 2 miliarde euro, imprumuturi pe termen scurt. Desi administratorii titlurilor de stat oferite spre vanzare se asteapta sa obtina banii, se asteapta totodata sa plateasca dobanzi mult mai mari decat anterior pentru acesti bani, dobanzi ce vor reflecta prima pentru riscul sporit la care se supun investitorii.

Oficialii Uniunii Europene se asteapta ca Portugalia sa reziste pana in iunie fara o interventie externa insa ministrii de finante ai Uniunii vir discuta vineri criza debitelor suverane care afecteaza Portugalia, Grecia si Irlanda.

Integral in Ziare.com