Concurenta a propus Ministerului Sanatatii modificarea legislatiei privind medicamentele compensate
Data publicarii: 06-04-2011 | DiverseConsiliul Concurentei a finalizat raportul investigatiei pentru analizarea pietei distributiei angro de medicamente din Romania si,in urma analizarii cadrului national de reglementare, autoritatea de concurenta a propus Ministerului Sanatatii modificarea legislatiei privind medicamentele compensate.
"Consiliul Concurentei considera necesara modificarea legislatiei existente, in sensul introducerii unor criterii clare, transparente si obiective in baza carora medicamentele sunt introduse intr-una din cele trei subliste (corespunzatoare gradului de compensare a medicamentelor: 100%, 90%, 50%). De asemenea, consideram necesara compensarea automata a unui medicament, dupa emiterea de catre Ministerul Sanatatii a unei decizii favorabile de includere in lista", a declarat marti presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Totodata, autoritatea de concurenta cere legiferarea unor cai adecvate de atac impotriva deciziilor nefavorabile ale Ministerului Sanatatii cu privire la includerea unei Denumiri Comune Internationale (DCI) in lista (de exemplu Curtea de Apel Bucuresti).
"Am recomandat Ministerului Sanatatii sa stabileasca si care sunt 'cadourile' primite de medicii care ofera prescriptii. Vrem totodata sa vedem daca exista intelegeri intre producatori, care intarzie intrarea pe piata a unor medicamente", a spus Bogdan Chiritoiu.
Altfel, in urma analizei efectuate de Consiliul Concurentei, a rezultat ca, din cauza comercializarii cu precadere a unor medicamente inovative, exista un nivel ridicat de concentrare a anumitor piete si, ca urmare, gradul de penetrare a medicamentelor generice este redus. "Cea mai mare ingrijorare a noastra este penetrarea scazuta a medicamentelor generice", afirma Chiritoiu.
Potrivit raportului Concurentei, "chiar si in situatia in care pentru medicamentele inovative exista medicamente generice cu aceeasi substanta activa, vanzarile medicamentului inovativ continua sa predomine in Romania, realizand in general peste 50% din vanzari si ajungand chiar la 80-90%". In cazul acestor medicamente, Consiliul Concurentei a analizat si ponderea celor mai ieftine generice si a constatat ca, in toate cazurile, acestea reprezinta sub 1%, desi in unele cazuri exista diferente semnificative de pret (intre inovativ si generic) de pana la 250%.
Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet cand este lansat pe piata. Medicamentul generic contine aceeasi substanta activa, in aceeasi cantitate ca si medicamentul inovativ.
Analiza sectoriala privind distributia de medicamente a fost declansata de Concurenta in 2009, pornind de la clasamentul celor mai bine vandute 50 de medicamente din Romania si a stabilit un esantion de medicamente care reprezinta peste 70% din valoarea pietei.
Raportat la valoare vanzarilor, aproximativ 70% din valoarea pietelor analizate este acoperita de un numar mai mare de zece distribuitori, in timp ce doar 9,5% este acoperita de un numar mai mic de cinci distribuitori.
"Ponderea cea mai mare in totalul pietei distributiei angro de medicamente este detinuta de vanzarile de medicamente catre farmacii. Astfel, in perioada 2007-2009, trendul acestei piete a fost unul ascendent, vanzarile catre farmacii reprezentand in total piata 85% in anul 2007, 86% in anul 2008, pentru ca in 2009 sa ajunga la aproximativ 93,5% din totalul vanzarilor de medicamente", se mai arata in raport.
Pe piata distributiei angro de medicamente activeaza un numar semnificativ de agenti economic, de peste 29 distribuitori. Primii sapte jucatori acopera peste 70% din piata totala a distributiei de medicamente: Mediplus Exim SRL, Farmexpert DCI SA, Fildas Trading SRL, Relad Farma International SRL, Polisano SRL, Farmexim SA, Europharm Holding SA.
Potrivit raportului Consiliului Concurentei, valoarea vanzarilor de medicamente distribuite in baza unor relatii de exclusivitate reprezinta aproximativ 8,75% din valoarea totala, cele mai multe dintre acestea referindu-se la medicamente oncologice si antiinfectioase.
Consiliul Concurentei a declansat in anul 2009 patru investigatii ce vizeaza posibile intelegeri anticoncurentiale intre producatorii de medicamente si distribuitorii acestora: Bayer SRL (membra a grupului Bayer), Baxter AG (din grupul elvetian Baxter), Belupo Pharmaceutical&Cosmetics, Sintofarm SA.
In prezent, Concurenta are in derulare trei investigatii in domeniul farmaceutic: una privind o posibila intelegere intre Antibiotice SA si distribuitorii sai, o ancheta privind posibila punere in practica a unei operatiuni de concentrare economica prin care grupul Advent a preluat unele active ale Ozone Laboratories SRL si a unor afiliati ai acesteia inainte de obtinerea autorizarii Consiliului Concurentei, precum si o investigatie privind o posibila intelegere intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), de a sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale.
Presedintele Bodgan Chiritoiu a pecizat ca in urmatoarele luni va finaliza toate investigatiile demarate pe piata de medicamente.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial