Cresterea salariilor in companii a compensat taierea de la stat

Data publicarii: 06-04-2011 | HR/Cariere



Media salariilor din domeniul privat a depasit-o pe cea de la stat.

 Salariile din administratie si sanatate au fost cu 15% mai mici in februarie 2011 fata de februarie 2010, iar cele din educatie au fost cu 21% mai reduse, arata datele Institutului National de Statistica. Februarie este prima luna in care bugetarii au primit inapoi o parte din taierile salariilor cu 25% operate in iulie anul trecut. Salariul mediu net in administratie a fost de 1.800 de lei, in educatie - 1.300 de lei iar in sanatate - mai putin de 1.200 de lei.

La nivelul intregii economii, salariile au stagnat, scaderile de la bugetari fiind compensate de cresteri raportate in majoritatea domeniilor din zona privata. Castigul salarial mediu brut a fost in februarie de 1.944 de lei, iar cel net - de 1.414 lei.

Cele mai mari salarii nete le au in continuare salariatii din zona serviciilor financiare: ele au crescut cu 7%, pana la aproape 3.300 de lei. Insa cele mai mari cresteri anuale in februarie s-au consemnat in media, IT si comunicatii, unde salariul a crescut cu 12%, pana la 2.914 lei. Potrivit unor calcule ale Guvernului, in cei doi ani de criza salariul mediu de la stat a scazut pana sub nivelul celui din sectorul privat, care si-a mentinut un usor ritm.

Continuarea in Romania Libera