Vanzarile rezidentiale: Sudul ieftin a castigat teren in fata nordului exclusivist

Data publicarii: 06-04-2011 | Imobiliare



Majoritatea dezvoltatorilor din zonele Berceni-Jilava-Vitan Barzesti sunt pe cale de a-si lichida stocurile de locuinte. Unu din trei investitori activi in sud a inceput sau pregateste noi investitii in segmentul rezidential ieftin. Nordul recolteaza ce a semanat, vanzari slabe in ansambluri scumpe, doar pe jumatate locuite.

In timpul boomului imobiliar, desi sudul Capitalei nu era absolut lipsit de santiere, atentia tuturor dezvoltatorilor mari a fost indreptata exclusiv catre zo-ne-le traditionale de resedinte, aflate in mare parte in zona de nord a Bucurestiului. La mai mult de doi ani de criza a vanzarilor de locuinte, piata a inceput sa dea semne de miscare resimtite insa doar de anumite segmente, eligibile prin programul de imprumuturi "Prima casa". Intamplarea a facut ca zona de nord a Bucurestiului sa se specializeze in dezvoltari rezidentiale premium si de lux, motiv pentru care in aceasta parte a orasului vanzarile dezvoltatorilor sunt anemice, iar cifrele reprezentand noi investitii reduse la zero. In celelalte parti ale Bucurestiului, unde  constructorii au mixat luxul cu clasa "economica", dar unde locuintele ieftine reprezinta totusi cea mai mare cota din portofoliul dezvoltat, vanzarile de locuinte au avut cifre ceva mai bune. Zonele de vest si sud s-au specializat mai ales pe categoria locuintelor din clasa "economica", proiectele mari fiind vandute in proportie de 85%-95%, in timp ce micile investitii, comercializate integral. "Prima casa" nu i-a ajutat pe dezvoltatorii de locuinte ieftine doar sa vanda rapid, ci a impulsionat si noi investitii.

Spre sud

Spre exemplu, dezvoltatorii ansamblului Studio Plus, un ansamblu rezidential din sudul Capitalei, a anuntat vanzarea in totalitate a cladirii din Bulevardul Brancoveanu-Luica si lansarea pe piata a altor doua imobile in Bulevardul Alexandru Obregia (zona Grand Arena). Imobilele au in componenta 100 de garsoniere cu preturi pornind de la 26.800 de euro. Totodata, proiectul Studio Plus Oltenitei Residence, pus in vanzare la inceputul anului 2011, in mai putin de doua luni a vandut 50% din locuinte, potrivit afirmatiilor lui Bogdan Valceanu, dezvoltatorul acestor proiecte. O alta companie care a izbutit sa vanda integral este Gama Invest. Aceasta a anuntat recent vanzarea in totalitate a proiectului Gama Residence, situat pe Soseaua Oltenitei, concomitent cu inceperea urmatorului proiect numit Gama Residence 2. Acesta va cuprinde doua imobile cu locuinte mixte amplasate in zona Metrou Dimitrie Leonida. Si Metropolitan Residence, un  ansamblu rezidential aflat la iesirea spre Popesti Leordeni, a anuntat vanzarea a 90%  din cele 100 de apartamente ale proiectului. Acelasi grup de persoane fizice care au investit in Metropolitan Residence au luat decizia de a extinde ansamblul cu alte 100 de unitati locative, cu termen de finalizare la finalul anului 2011. 

Continuarea in Financiarul