Piata imobiliara industriala in redresare

Data publicarii: 06-04-2011 | Imobiliare



Raportul King Sturge ofera o evaluare a principalelor tendinte macroeconomice, a schimbarilor la nivelul pietei de logistica si a managementului lantului de aprovizionare din 13 tari europene: Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Turcia si Marea Britanie. Previziunile sugereaza o imbunatatire stabila in activitatea economica pentru intreaga Europa.

Companiile isi reevalueaza in mod constant lanturile de aprovizionare pentru a-si imbunatati performanta si pentru a-si reduce costurile, iar dezvoltarea retelelor de depozite eficiente constituie un element-cheie. S-a inregistrat o crestere a PIB-ului la nivel global, a comertului mondial si a productiei manufacturiere. Increderea in mediul de afaceri european creste, in special in cazul sectoarelor axate pe export.

Schimbarile de baza in lantul de aprovizionare presupun centralizarea continua a distributiei retail-ului, reconfigurarea lanturilor de aprovizionare inbound (deplasarea materialelor de la furnizori si distribuitori catre unitatile de productie/depozitare), dezvoltarea comenzilor online si a logisticii inverse (returnarea produselor), care necesita spatii pentru gestionarea retururilor, ambalajelor si a deseurilor.

Piata chiriilor se redreseaza

In timp ce economiile la nivel european inregistreaza o imbunatatire, cererea isi revine in ritmuri diferite, insa. In Marea Britanie, tranzactiile cu spatii noi de depozit cu suprafete depasind 10,000 m2 s-ua dublat comparativ cu 2009. In Germania rata de ocupare a spatiilor logistice (cu unitati de 5,000 m2 si peste) a crescut cu circa 40% in centrele de aglomerare urbana.

In Franta, rata de ocupare din 2010 a fost doar cu 3% mai mare fata de 2009, desi activitatea in regiunea Ile-de-France a crescut in mod semnificativ. In ECE in 2010 rata de ocupare in Polonia a crescut cu 49%, in Cehia cu 106% si in Romania cu circa 86%.