Refinantarea creditelor in franci elvetieni, solutie doar pentru unii

Data publicarii: 06-04-2011 | Finante-Banci



Multi clienti cu imprumuturi in franci elvetieni au platit cumulat mai putin decat daca ar fi optat pentru un credit in euro, dar pentru unii efortul a devenit mai mare din 2010. Deprecierea accentuata din ultimele 12 luni a leului in raport cu francul elvetian (CHF) a starnit multa emotie si suferinta printre cei cu credite in moneda elvetiana.

Pe acest fond, o buna parte dintre cei imprumutati in franci elvetieni a inceput sa se gandeasca la solutia refinantarii cu un credit in euro. Astfel, unii au constatat ca au in continuare cea mai avantajoasa oferta din piata, altii au gasit solutii de refinantare prin care si-au redus rata lunara si cu 20%, iar multi au realizat ca sunt captivi in aceste credite, in special din cauza deprecierii garantiilor.

"In opinia mea, situatia creditelor in franci elvetieni trebuie analizata cu mai multa luciditate si mai putina emotie. De cele mai multe ori, analiza incepe si se opreste la calculul de apreciere a francului elvetian fara o radiografie si calcule pe toti indicatorii acestor credite, si anume: nivelul scazut al dobanzilor la care au fost accesate aceste credite in trecut, reducerea substantiala a indicelui Libor, sumele totale platite pana acum la aceste credite (in echivalent lei) fata de variantele similare la euro", ne-a declarat Anca Bidian, presedintele Kiwi Finance.

Integral in Capital.ro