Este justificat pretul argintului la maximul ultimilor 31 de ani?

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci



Daca, in 2008, o uncie era sub 9 dolari, in prezent aceasta a ajuns la 38,40 dolari/uncie

Analistii prevad in urmatorii ani o crestere tot mai mare a cererii de argint pe mai multe sectoare industriale

Pretul argintului a ajuns la cel mai ridicat nivel de la inceputul anului 1980, pe fondul cererii industriale in crestere si temerilor investitorilor privind inflatia, conform CNBC.

Folosit pe scara larga in industria fabricarii de electronice, argintul a ajuns luni la un maxim de 38,40 dolari pentru o uncie si se apropie vertiginos de 40 dolari/uncia. Analistii raman, insa, in continuare ingrijorati de volatilitatea extrema a argintului.

La mijlocul lunii martie, cand marfurile s-au vandut intens, pretul argintului a scazut cu 5% intr-o singura zi, fata de scaderea aurului de 2%.

Pretul argintului a crescut impresionant in ultimii 2 ani, din cauza crizei financiare ce a cuprins toate pietele. Daca, in 2008, o uncie era sub 9 dolari, in prezent aceasta a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, atingand luni pragul de 38,40 dolari/uncie.

Argintul, popular printre cumparatori

Ca si aurul, argintul s-a dovedit a fi extrem de popular printre cumparatorii care cauta un loc sigur pentru a-si investi averea ca urmare a insecuritatii  de pe pietele de schimb valutar.

ETF-ul avand ca activ-suport argintul a crescut cu 65% din octombrie 2008, in timp ce cererea de monede de argint din Statele Unite a crescut la niveluri-record in primul trimestru al anului 2011.

Analistii se asteapta la o crestere a cererii de argint fizic pe piata din China, atat pentru folosirea lui in industria electronicelor, cat si pentru utilizarea lui in constructia panourilor solare. Acestia preconizau saptamana trecuta o crestere a cererii industriale a argintului cu mai mult de o treime pana in 2015.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: