Razboi romano-francez pe autostrada Medgidia

Data publicarii: 07-04-2011 | Turism



Saptamana viitoare expira ultimatumurile pe care si le-au dat reciproc Transporturile si contructorul autostrazii Cernavoda-Medgidia, insa nici una dintre parti nu e dispusa la concesii.

Nu numai ca nu se construiesc autostrazi noi, ci, dimpotriva, exista pericolul rezilierii unor contracte curente de construire a altor tronsoane. Luni, 11 aprilie, expira o notificare data de constructorul COLAS Ministerului Transporturilor, iar patru zile mai tarziu, pe 15 aprilie, expira cea data de compania de autostrazi francezilor.

Studiu imposibil

Disputa dintre francezi si minister are drept punct de plecare studiul de fezabilitate prezentat acestora la licitatia pentru selectia constructorului in anul 2008. Oferta cu care francezii au castigat licitatia porneste de la supozitia mentinerii acestui traseu. Odata incepute sapaturile pe traseu, s-au descoperit numeroase vestigii arheologice pe 14 km din cei 20 de km ai traseului. Portiunile fara probleme ar fi doar primii 1,5 km dupa nodul de la Cernavoda si ultimii 5 km ai tronsonului, la sud de Medgidia, in zona nodului spre aceasta localitate.

Ca urmare, francezilor, ce raspund si de proiectarea autostrazii, li s-a cerut o alternativa. Prima prezentata de acestia presupunea construirea unor viaducte sau tuneluri in zona pentru ocolirea vestigiilor, varianta care ar fi dus la dublarea pretului. A doua solutie prezentata presupune mutarea celor 14 km mai la sud de actualul traseu, cu consecinta lungirii traseului cu un km. In toamna anului trecut, conducerea Companiei de Autostrazi a aprobat studiul de fezabilitate pe a doua varianta. Totodata, francezii au prezentat si nota de plata.

O crestere a valorii finale a contractului cu 35 milioane de lei, de la suma licitata de 635 milioane lei, fara TVA, la 670 milioane lei. Majorarea ar reprezenta proiectul, costul kilometrului in plus, realizarea unui nou proiect tehnic, noi studii hidrologice, geologice, topografice, de mediu, arheologice etc.

Integral in Romania Libera