Creste ponderea celor care NU contribuie la pensia obligatorie

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci

 



Ponderea participantilor la sistemul de pensii private obligatorii care nu contribuie constant la un fond a crescut la peste 30% in ultimul an, in timp ce numarul conturilor goale din sistem a scazut fata de 2010, a declarat Radu Bragarea, director general al Eureko Pensii Private.

"Se constata in piata un trend crescator cu privire la participantii care sunt inscrisi la un fond de pensii private obligatorii dar din diferite motive intrerup viramentele pentru o luna sau chiar mai mult. In ultimele 12 luni, la nivel de piata o pondere de 30% dintre participanti au intarzieri la plata, adica nu contribuie in mod constant", a spus Radu Bragarea.

El a explicat ca acest lucru evidentiaza faptul ca rasta somajului creste in Romania, iar pe piata fortei de munca sunt multe persoane care se gasesc in tranzitie intre slujbe. "Si munca la negru reprezinta un factor de influenta pentru acesta situatie, precum si plecarile in strainatate". Intreruperea viramentelor nu aduce insa atingere calitatii de participant sau activului personal al acestuia.

"Exista, de asemenea, intrari de noi participanti, de aproximativ 5% lunar fata de numarul din prezent, adica 15-20.000 de persoane pe luna. Dintre acestia, din pacate, numai 20% fac o alegere activa a unui fond, , din lipsa educatiei financiare", a mai spus el.

Integral in Wall Street