Dobanzile la euro incep sa creasca iar

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci



Sedinta de astazi a Bancii Centrale Europene va consemna, cel mai probabil, inceputul unui ciclu de majorare a dobanzilor. Ratele romanilor cu credite in euro ar creste cu minimum 2%.

Banca Centrala Europeana va majora in sedinta din 7 aprilie dobanda-cheie cu 0,25% sau chiar 0,5%, apreciaza majoritatea analistilor importanti din lumea financiara. Pentru romanii indatorati in euro aceasta miscare va insemna un singur lucru, adica rate mai mari. De altfel, miscarea de astazi nu va fi decat inceputul unei perioade lungi de intarire a politicii monetare. "Prima crestere de dobanda dupa o recesiune este un moment important. De cele mai multe ori, marcheaza inceputul unei serii de cresteri", noteaza analistii Morgan Stanley. Majorarea ratelor la credite nu va fi singurul efect al asteptatei decizii a BCE. Potrivit unei analize FT, care se bazeaza inclusiv pe sinteza evenimentelor similare din trecut, majorarea dobanzii de politica monetara va conduce si la scaderea valorii actiunilor cotate la Bursa, dar si la o apreciere a monedei europene.

Dobanzile au inceput deja sa creasca. Unde se vor opri?

Chiar si cu dobanda-cheie a BCE inghetata de aproape doi ani (in mai 2009 a fost ultima modificare), dobanzile medii la care bancile se imprumuta intre ele (EURIBOR) au crescut destul de mult in ultimul an. Indicele EURIBOR la trei luni, in functie de care este calculata si dobanda variabila la creditele in euro acordate in Romania, aproape ca s-a dublat fata de anul trecut, ajungand la peste 1,2%, fata de 0,7% in 2010.

Integral in Romania Libera