Ghetea, CEC: Se scumpesc creditele. Din ce in ce mai mult!

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci



Creditele se vor scumpi din ce in ce mai mult in Romania iar profitul bancilor comerciale se va reduce, intrucat bancile se imprumuta cu costuri mari, a declarat, la The Money Channel, Radu Ghetea, preSedintele CEC Bank.

"Au fost doi ani de probleme cu creditarea, dobanzile se vor duce din ce in ce mai sus, nu putem cumpara bani scumpi Si sa-i vindem ieftin. Diferenta dintre costul banilor Si creditare este din ce in ce mai mica. Profitul bancilor este mai mic, dar de asta beneficiaza clientul", a spus Ghetea.

BCR spune ca dobanzile vor scadea

Dobanzile la credite vor continua tendinta de scadere, in conditiile in care in ultimele trei luni ale anului trecut acestea au scazut cu peste trei procente. Declaratiile apartin Oanei Petrescu, vicepresedintele executiv pe retail al BCR.

"Dobanzile la credite au scazut in ultimele trei luni ale anului trecut cu peste 3 procente, in general. Anul acesta va continua aceasta reducere. Costul creditului va scadea semnificativ si acest lucru se va vedea printr-o accesibilitate mai mare a produselor de creditare si, speram noi, intr-o relansare a sperantei si a cresterii economice", a mai spus Oana Petrescu.

Profituri mici pentru banci in 2011

Ghetea a explicat ca acest an va fi inca unul de profitabilitate scazuta pentru bancile din Romania, intrucat ele nu au piata de creditare iar dobanzile vor fi departe de cele practicate in Uniunea Europeana. Cine este de vina? Criza sau managementul!

"Factura crizei o platesc bancile comerciale prin faptul ca multe credite nu se mai intorc, vanzarea creditelor nu se poate realiza pentru ca nu exista piata sau profitul se transforma in pierdere. In 2011, bancile vor avea profitabilitate scazuta si vor fi dobanzi departe de ceea ce se intampla in UE, din cauza crizei. Nu se Stie cat este din partea crizei, cat din cauza managementului", a adaugat preSedintele CEC Bank.

Integral in Money.ro