Pana unde vor ajunge dobanzile la banci
Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci
Imprumuturile in lei vor continua sa se ieftineasca in 2011, spun bancherii. In schimb, ratele creditelor in euro vor creste cu 5-10% pana la sfarsitul anului.
Imprumuturile in lei se anunta a fi mai accesibile in 2011 pentru romani. Bancile promit dobanzi mai mici la creditele in moneda nationala, mai putin la cele in euro, care se vor scumpi pana la sfarsitul acestui an, din cauza cresterii indicatorului Euribor.
"Dobanzile la imprumuturi vor continua sa scada in 2011, dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut au scazut cu peste 3%, in general. Anul acesta, costul creditelor va scadea semnificativ, iar produsele de creditare vor avea o accesibilitate mai mare", a declarat miercuri Oana Petrescu, vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane (BCR), cu ocazia unei dezbateri pe tema relansarii creditarii.
Este vorba in special de imprumuturile in moneda nationala, ne-au explicat reprezentantii bancii. Cele in euro vor costa mai mult pana la sfarsitul acestui an, ca urmare a cresterii Euribor - dobanda la care se imprumuta intre ele bancile din zona euro.
In urma cu cateva zile, analistii contactati de gandul au explicat ca ratele la aceste credite vor creste in medie cu 5-10% din acest motiv, respectiv cu zeci sau sute de euro, in functie de marimea creditului.
Avansul Euribor nu se va transmite insa imediat in dobanzile creditelor si nici integral. Practic, depinde de momentul in care bancile actualizeaza dobanda pentru fiecare credit in parte. In acelasi timp, aprecierea leului din ultima perioada mai reduce putin din presiunea cresterii ratelor in euro, au explicat analistii.
Indicatorul Euribor, folosit in formula de calcul a dobanzii la creditele in euro, alaturi de marja, a crescut sustinut in ultimele luni.
Astfel, de la 0,65% in aprilie 2010, Euribor la 3 luni a depasit 1,2% in acest moment, iar bancile prognozeaza un nivel de 1,5% in aceasta toamna. Si Euribor la 6 luni s-a dublat in intervalul mentionat.
Este cu atat mai certa evolutia indicatorului si automat cresterea dobanzilor la creditele in euro cu cat joi, Banca Centrala Europeana va lua decizia majorarii dobanzii de politica monetara, pentru temperarea inflatiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial