Pana unde vor ajunge dobanzile la banci

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci


Imprumuturile in lei vor continua sa se ieftineasca in 2011, spun bancherii. In schimb, ratele creditelor in euro vor creste cu 5-10% pana la sfarsitul anului.

Imprumuturile in lei se anunta a fi mai accesibile in 2011 pentru romani. Bancile promit dobanzi mai mici la creditele in moneda nationala, mai putin la cele in euro, care se vor scumpi pana la sfarsitul acestui an, din cauza cresterii indicatorului Euribor.

"Dobanzile la imprumuturi vor continua sa scada in 2011, dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut au scazut cu peste 3%, in general. Anul acesta, costul creditelor va scadea semnificativ, iar produsele de creditare vor avea o accesibilitate mai mare", a declarat miercuri Oana Petrescu, vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane (BCR), cu ocazia unei dezbateri pe tema relansarii creditarii.

Este vorba in special de imprumuturile in moneda nationala, ne-au explicat reprezentantii bancii. Cele in euro vor costa mai mult pana la sfarsitul acestui an, ca urmare a cresterii Euribor - dobanda la care se imprumuta intre ele bancile din zona euro.

In urma cu cateva zile, analistii contactati de gandul au explicat ca ratele la aceste credite vor creste in medie cu 5-10% din acest motiv, respectiv cu zeci sau sute de euro, in functie de marimea creditului.

Avansul Euribor nu se va transmite insa imediat in dobanzile creditelor si nici integral. Practic, depinde de momentul in care bancile actualizeaza dobanda pentru fiecare credit in parte. In acelasi timp, aprecierea leului din ultima perioada mai reduce putin din presiunea cresterii ratelor in euro, au explicat analistii.

Indicatorul Euribor, folosit in formula de calcul a dobanzii la creditele in euro, alaturi de marja, a crescut sustinut in ultimele luni.

Astfel, de la 0,65% in aprilie 2010, Euribor la 3 luni a depasit 1,2% in acest moment, iar bancile prognozeaza un nivel de 1,5% in aceasta toamna. Si Euribor la 6 luni s-a dublat in intervalul mentionat.

Este cu atat mai certa evolutia indicatorului si automat cresterea dobanzilor la creditele in euro cu cat joi, Banca Centrala Europeana va lua decizia majorarii dobanzii de politica monetara, pentru temperarea inflatiei.

Continuarea in Gandul.info