Pentru cine mai este viabila procedura insolventei?

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci



Insolventa poate fi o solutie pentru firmele aflate in dificultate daca aceasta se face in timp util

Firmele isi reorganizeaza activitatea, iar creditorul obtine mai mult decat prin lichidare

Firmele mici sunt insa fortate sa-si inchida afacerea, insolventa fiind una mult prea costisitoare pentru ele

Desi in mentalul colectiv insolventa inca mai este asociata cu falimentul, aceasta poate fi o solutie pentru firmele aflate in dificultate daca se face in timp util. Companiile isi reorganizeaza activitatea, iar creditorul, chiar daca nu-si recupereaza integral creanta, obtine totusi mai mult decat ar fi avut prin lichidare. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca procedura insolventei implica mult timp si costuri suplimentare. "In opinia colectiva ideea de insolventa este asociata volutar sau involuntar cu falimentul, astfel ca trece destul de mult timp pana cand firmele se hotarasc sa ceara ajutorul si sa se reorganizeze. In fata unei realitati economice dificile debitorul are doua variante: fie va face ceva si se va reorganiza, fie nu va actiona si va intra in faliment. Mai apare totusi si situatia in care debitorul va astepta ca situatia economica sa se  redreseze iar lucrurile sa se indrepte, aceasta fiind de fapt varianta cea mai proasta.  Din pacate, si in momentul actual in opinia generala ideea de insolventa este asociata cu falimentul, ceea ce nu este adevarat'', a declarat ieri  Simona Neagu, partener al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

 Potrivit acesteia, intreprinzatorii trebuie sa constientizeze faptul ca atata timp cat vor asocia insolventa esecului nu vor lua la timp masurile necesare restructurarii pentru a-si salva afacerea. ''Insolventa este un fel de mecanism de lupta al economiei impotriva unei boli si nu inseamna neaparat ca determina decesul'',  a tinut sa explice partenerul casei de avocatura NNDKP. 

Mai mult, aceasta a subliniat faptul ca in cazul unei proceduri de insolventa "creditorul nu trebuie sa ia in calcul rezultatul imediat  si chiar daca nu si-a recuperat creanta integral, acesta reuseste sa-si recupereze o mare parte din ea, partea obtinuta fiind totusi mult mai mare decat cea pe care ar fi obtinut-o prin lichidare''.

Integral in Curierul National