De ce nu vrea guvernul suprataxarea bancilor

Data publicarii: 07-04-2011 | Finante-Banci



Guvernul a decis sa nu sustina introducerea pentru institutiile financiare si de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusa de parlamentari, in lipsa unui acord la nivelul UE, temandu-se ca dupa impunerea unei astfel de taxe bancile vor transfera castigul in afara tarii.

Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca, ani de zile, profitul realizat de banci a fost constituit din "comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman.

Subiectul a fost discutat la nivelul Guvernului, care a decis insa, dupa o analiza de aproximativ o luna, sa nu sustina introducerea unei astfel de taxe in lipsa acordului UE, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Integral in Wall Street